Wat gaan wij daar doen?

Wat kunnen wij als westerse jongeren voor straatkinderen betekenen?

Je hoort wel eens over jonge mensen die “even” de wereld verbeteren door af te reizen naar een ver land. Natuurlijk is dit wel heel zwart-wit afgeschilderd, maar er is de afgelopen jaren steeds meer aandacht voor de schadelijke gevolgen van de vrijwilligersindustrie, ook wel ‘voluntourism’ genoemd.

Uiteindelijk hebben we voor de organisatie SAMEN gekozen, omdat die bewust met deze materie omgaan. Zo krijgen wij een uitgebreid voorbereidingstraject waar wij leren over de problematiek van de kinderen. Verder draaien de projecten volledig op lokale krachten, en vrijwilligers zijn slechts een toevoeging ter ondersteuning van het project.

Toegegeven, ook wij hadden ergens wel het ideaal in ons achterhoofd om het leven te veranderen van  kinderen op straat. Maar de realiteit is dat wij als westersen niet opgewassen zijn tegen deze heftige problematiek. Daarom hebben wij als doel voor onze reis niet om ‘kinderen te redden’ maar om het goede werk dat er al wordt gedaan te versterken en ondersteunen. Zo kunnen wij de kinderen wat extra aandacht geven, omdat de staf hun handen vol heeft aan het draaiende houden van het project. We hopen door onze aanwezigheid een klein steentje bij te dragen aan het goede werk onder straatkinderen in India.